Ken jij de BMS? Wij bieden elke dag onderwijs aan duizenden toekomstmakers, kinderen met al hun eigenaardigheden en talenten. Wat wij graag willen weten is, wie ben jij? En, ben jij toe aan een nieuwe uitdaging?
Jij wordt gezien
De BMS kijkt uit naar supermeesters en topjuffen, professionals met hart voor het onderwijs. Wij bieden een plek waar je jezelf kunt zijn, waar je gezien wordt. Een plek waar we samen werken aan jouw ontwikkeling.
Samen met onze scholen en de BMS HuisAcademie organiseren we goede begeleiding, coaching, workshops, leergemeenschappen, inspiratiesessies en meer. Jouw ambitie en onderwijspraktijk staan hierbij centraal.
Iedere dag is er eentje om te groeien, voor onze leerlingen én onze leerkrachten. Dat doen we door te leren van en met elkaar. Wij geloven in de wereld van morgen. Volg jij je hart en zet jij samen met ons de volgende stap? Samen zijn wij de BMS!
De BMS HuisAcademie
Ons platform voor professionaliseren
Word je leerkracht bij de BMS, dan maak je kennis met onze HuisAcademie. De BMS HuisAcademie stimuleert de kennisdeling tussen scholen en alle medewerkers van de BMS. Onze BMS-collega’s beschikken over een schat aan kennis en ervaring over onderwijs en onderwijskundig leiderschap. De BMS HuisAcademie is het platform waarop we dit delen en waar we van en met elkaar leren. Veel van de activiteiten worden samen met onze collega’s verzorgd, zodat de kennisoverdracht altijd diep geworteld is in de dagelijkse praktijk van het onderwijs. Daarnaast werken we samen met interessante gastsprekers en -docenten.
Een krachtige leeromgeving door een grote diversiteit aan activiteiten
- Leernetwerken
- Themaconferenties
- Professionele leergemeenschappen (PLG's)
- Workshops en trainingen
- Inspiratiesessies en masterclasses
- Rondetafelgesprekken
- Excursies
- Coaching- en begeleidingstrajecten
- Meet-ups
- Themabijeenkomsten voor doelgroepen
- BMS in de lift, live uitzending met gastspreker
Met de BMS HuisAcademie kun je een eigen professionaliserings-programma op maat samenstellen. Het gaat namelijk om jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling!
Wat bieden wij
Bij de BMS dragen we op verschillende manieren bij aan jouw professionele ontwikkeling en loopbaan:
- Voor startende leerkrachten (1-3 jaar werkervaring) is er een begeleidingstraject. Er zijn bijeenkomsten gericht op de thema’s die de starters zelf aandragen en iedere starter krijgt een eigen leer-/ontwikkelcoach.
- Interne medewerkers met ambitie en potentie kunnen via een kweekvijvertraject opgeleid worden tot coördinator passend onderwijs (CPO) of directeur. Bij vacatures zoeken we naar een goede match tussen jou en de betreffende school.
- Vanuit de BMS-HuisAcademie organiseren we netwerken, workshops, trainingen en inspiratiesessies voor alle medewerkers (leerkrachten en ondersteunend personeel). We richten ons zoveel mogelijk op het van en met elkaar leren. Er is een breed scala aan leer en ontwikkelmogelijkheden.
- Leerkrachten kunnen zich d.m.v. scholing specialiseren op een bepaald gebied, bijvoorbeeld rekenen, taal of gedrag. Als specialist word je in een hogere schaal (L11) ingeschaald indien er op schoolniveau daadwerkelijk een vacature is.
- Wil je graag regelmatig op verschillende scholen werken? Jaarlijks kun je (vrijwillige) interne mobiliteit aanvragen. Dit biedt je kansen om nieuwe ervaringen op te doen en je verder te ontwikkelen.
- Alle medewerkers hebben een budget (in uren) voor duurzame inzetbaarheid. In overleg met de directeur wordt een voor de medewerker passend bestedingsdoel gekozen.
- De samenwerking met de hogescholen wordt, in het kader van Samen Opleiden, geïntensiveerd. Dit biedt mogelijkheden om nog beter aan te sluiten bij de startsituatie van leerkrachten.
- LIO-ers en WPO-ers ontvangen een passende vergoeding.
- De BMS heeft een eigen zij-instroomtraject. Heb je een afgeronde HBO-WO opleiding en overweeg je een carrièreswitch naar het onderwijs te maken? Neem contact op met de afdeling HR via p&o@bms-onderwijs.nl om de mogelijkheden te bespreken.
Word jij leerkracht in ons Supportteam?
- Vervangers krijgen een (vast) contract in het Supportteam.
- Het aantal uren wordt in overleg met de medewerker bepaald.
- Hierdoor wordt aan de behoefte om een vast inkomen te hebben voldaan.
- Het Supportteam heeft een eigen leidinggevende, hij bezoekt ze op de scholen, heeft functionerings- en ontwikkelgesprekken met hen.
- Meerdere keren per jaar worden er themabijeenkomsten voor de medewerkers van het Supportteam georganiseerd.